Lansko jesen mi je prekipelo in sem si rekla – poskusila bom. Cena lekarniških preparatov (s kemijo) ali cena naravnega olja, ki je za bistveno dlje časa – tukaj ni primerjave.

Najprej sem kupila olje za klasične težave kot sta prehlad in angina. Če zdravnik angino klasificira kot bakterijsko, se antibiotiku ne moraš izogniti, če pa je virusna, jo saniraš z olji hitro in predvsem varno. Na FB je veliko skupin, kjer se olja predstavljajo, še več pa je ponudnikov eteričnih olj.

Tukaj sem zelo skeptična. Enim se gre samo za prodajo, drugim za lovačenje strank in podobno.

Jaz sem zvesta znamki Dottera. Kar nekaj mojih dobrih prijateljic jo je že poznalo, uporabljalo pred menoj. Neko zaupanje sem torej v znamko že imela.

V zelo prijetni skupini na FB naravne kapljice – vprašaj Petro, tam pa sem videla, koliko lahko z olji pomagamo tudi živalim. Pokukajte! In pa za živali EO za ZOO eterična olja za pomoč kosmatim, https://www.facebook.com/groups/Eozazoo/.

Na svoji FB strani PasjiLajf sem že objavila sliko tačke, ki je bila poškodovana in sem malo ranico/odrgnino sanirala s sivko.

Tako kot pri ljudeh je test na občutljivost potreben tudi pri živalih. Lepo vas prosim, da testa ne delate zvečer ali zjutraj, potem pa greste vsak svojo pot (šola, služba, vrtec). Naredite ga takoj, ko pridete domov, da je še dovolj časa za obisk zdravnika ali veterinarja. Ne strašim, alergijske reakcije so možne.

Vedno mora imeti žival možnost, da se umakne iz prostora, kjer je priklopljen difuzor in je notri olje, ki ga draži. 

Vedno, vedno uporabljamo samo terapevtska eterična olja. Nujna je uporaba baznega olja: kokosovo frakcionirano, olivno, jojobino olje.

IZOGIBAJTE SE TOPIČNI IN INTERNI UPORABI NASLEDNJIH ETERIČNIH OLJ za pse

ZELENKE (Wintergreen, Gaultheria fragrantissima)
TIMIJANA (Thyme, Thymus vulgare)
KLINČKOV (Clove, Eugenia caryophyllata)
KITAJSKI CIMET (Cassia, Cinnamomum cassia)
KAFRA (Comphor, Cinnamomum camphora)
BREZA (Birch, Betula Lenta)
ORIGANO (Oregano, Oregano vulgare)
ČAJEVEC (Melaleuca, Melaleuca alternifolia)

ZA MUCE se pa IZOGIBAJTE TOPIČNI IN INTERNI NASLEDNJIH ETERIČNIH OLJ:

POPROVA META (Pepermint, Mentha piperita)
LIMONA (Lemon, Citrus limon)
ČAJEVEC (Tea Tree, Melaleuca alternifolia)
CIMET (Cinnamon Bark, Cinamomum zylanicum)
ZELENKA (Wintergreen, Gaultheria fragrantissima)
TIMIJAN (Thyme, Thymus vulgare)
BREZA (Birch, Betula Lenta)
in ostala olja, kjer v kemični sestavi prevladujejo fenoli (kot npr. origano) …

Velja predvsem za nanos. V kolikor olja uporabljate v difuzorju, poskrbite, da se lahko žival sama umakne iz prostora. Pes ali mačka.

Kaj se lahko zgodi? Žival se lahko:
– slini
– trese
– bruha
– jo pri hoji zanaša
– je v dihalni stiski oz. težko diha
– ima prenizek pulz
– ima prenizek pritisk
– odpoved ledvic

ŽIVALI imajo zelo izostren vonj, so manjše in lažje od nas, presnova in metabolizem se razlikujeta od človeškega. Posebna previdnost velja tudi za breje živali in mladičke do 4. tedna starosti.

Najbolj varna olja, po katerih lahko sežemo za našega psa so proti klopom in ostalim zunanjim zajedalcem. Sama že nekaj let zelo učinkovito uporabljam naravni repelent, mešanico eteričnih olj po imenu Terrashield. Učinkoviti repelenti so tudi eterično olje prave sivke, limonske trave, pelargonije, arborvitae.

Mi smo imeli že precej olj v difuzorju, AIR, ON GUARD, LIMETO, SIVKO, PEPERMINT, ČAJEVEC, DIVJO POMARANČO. Vse je bilo z Ajo in takrat še tudi z Benom OK. Nihče ni imel nobenih zgoraj naštetih znakov. Spala sta v dnevni na kavču, difuzor 3m stran.

Večkrat zasledim po grupah vprašanja, kako naj se znebim trpkega vonja v pralnem stroju. Odgovor je: v posodico ,kjer ste dali prašek, nakapajte 3-4 kapljice čajevca. perilo bo dezinficirano, stroj bo dišal. Oblačila imajo sicer nek nedoločljiv vonj, ampak v času sušenja zunaj na stojalu ali v sušilcu, ta vonj popolnoma izgine. Vaš ljubi parfum brez težav nanesete. Tudi pasje brisače vsake toliko operem s tremi kapljicami čajevca.

Pomivanje tal. Glede na atrijsko stanovanje, 4 tace, 6 parov nog (plus obiski), da, poleti tudi bosih, se ploščice večkrat pomijejo. Alkoholni kis, nekaj kapljic limone, akcija. Diši, dezinficira in počisti odlično. Varno za živali, majhne otroke in varno za naš planet.

Pasji pozdrav Aja in Anja