December. Mesec sreče, veselja, ljubezni. Mesec, ko naj bi bili vsi veseli in navdušeni. Mesec, ko vsi zapravljamo, da bi osrečili svoje najbližje. 
Pa jih vedno lahko osrečimo? Jim podarimo tudi tisto nekaj, v kar sami ne verjamemo. Tukaj predvsem mislim starši svojim otrokom. Morda fant svojemu dekletu, ker jo ima tako zelo rad.


Konec novembra sem izvedela, da se moje delovno mesto v sedanji službi s koncem leta 2019 ukinja. Sicer sem že nekaj mesecev prej videla, da ni vse tako kot mora biti, vendar pa odpovedi iz poslovnega razloga res nisem pričakovala.


– Izgubila sem streho nad glavo (službo)
– Izgubila sem sigurnost (mesečno plačo)
– Izgubila sem zelo dober kolektiv


Mami, poglej kako ima lepo ovratnico s kristalčki (cene ovratnic se gibljejo od 10€ – 50€).
Mami, poglej kako lep povodec (cene od 10€ – 80€)
Mami, iiii kako lep plašček ima ta mini kužika (zimski plaščki so za pse brez poddlake in odvisno od velikosti psa 30€ – 90€, dežni od 30€ – 50€).


“TI, Manca in Miha si tako želita psa, kaj praviš”? Saj si ga ti tudi imel, ko si bil majhen. Pa vedno z veseljem govoriš, kaj sta počela. Jaz sicer nisem ravno navdušena nad to idejo, samo poglej kako jima vedno zasijejo oči, ko sta v bližini psa. Daj plis malo razmisli, pa poglejva na Bolhi, če je kje kaj ugodnega – že tako je december drag mesec,” se mama pomeni po telefonu z možem. “OK, draga bom pogledal pa ti javim.”

Mali Angleški buldog

Tako se ponavadi vse skupaj začne. 
Poleg zgoraj naštetega je osnova prvo cepljenje, čipiranje, vpis v register itd. Nekje okrog 100€ damo za prvi obisk pri veterinarju, da psa opremimo z dokumentom.

Igrače, postelja, posode, priboljški in pa hrana (tukaj se lahko zgodi, da boste zamenjali 10 vrst hran, preden boste ugotovili kaj mu/ji paše). Povodec, flexi, ovratnico/oprsnica. Vse je spet odvisno od vrste/pasme psa.Večjega psa si boste izbrali, 3 velikosti posode boste rabili (če zakomplicirate). Tako je s plaščkom ovratnico in igračami. Pes, ki bo velikosti naše Aje (22kg, plečna 52cm), zamenja 2 ovratnici in 3 velikosti igrač. Ter dva plaščka (mi ga imamo samo za dež, ko lije, drugače ne).

Noro popularni Francoski buldogi

“Poglej če je na Bolhi kaj ugodnega.” Pes brez rodovnika, ki vam ga pripeljejo na parkirišče je ugoden, samo prosim odprite si varčevalni račun za psa, ker boste več denarja dali za veterino kot za vaše otroke. Za psa iz preverjenega legla pa boste odšteli kar nekaj 100 € ali tisoč €.
Poleg tega podpirate tako imenovano “šteparijo” in zelo mastne zaslužke na črnem trgu. Toliko je že bilo napisano in poročano o tem, da vsak, ki se odloči za tak nakup PODPIRA tako delo.

Prosim, preberi do konca, drugo bistvo prihaja …

Konec meseca decembra, tistega veselega, radostnega. Pride mesec zimskih počitnic. Družina bi rada za nekaj dni ali pa samo za en cel dan šla uživati na sneg. Ne more, ker ima doma malo čuteče bitje, ki tako zelo potrebuje svojega gospodarja. Dobro, se odpovejo. Vsi sitni in nesrečni.
“Daj pes zaradi tebe ne moremo nikamor,” rečeta otroka in ga pahneta vstran. Kuža raste, menja mlečne zobe, kaj zgrize, morda uniči celo steno? Ni vodljiv, skače, se zaganja, na SEDI ne trza. “Daj no psa imate že pol leta, pa še ne zna sedi, kaj pa delate z njim”.

Mama, oče in dva otroka, službe, urniki na glavo, interesne dejavnosti na glavo, časa za psa in pasjo šolo 1 stopnja 10-12 ur 2x tedensko  med 130-160€,  2 stopnja 12 ur 2x tedensko med 145€ 190€ itd … ni in ni.


Pridejo glavne poletne počitnice, pes konča v zavetišču. Ali še huje, spuščen v urbanem okolju, v upanju da ga bo nekdo že našel. Tako sem jaz našla svojo prvo psičko. Zakaj vem, da je iz take zgodbe? Rejena je bila, čista tudi, bala pa se je otrok, metle in sesalca skoraj do konca svojih dni. Našla sem jo meseca julija in po oceni veterinarja je imela okrog 10 mesecev.

Pes, ki je zavržen na cesto ali v zavetišče, se počuti tako kot jaz.

Izgubil sem streho nad glavo (svojo družino)
– Izgubil sem sigurnost (hrano in veterinarsko oskrbo)
– Izgubil sem svojega najboljšega prijatelja

Bi mi kdo spet ponudil dom?

Mamice, očki, babice, dedki, tete, strici … lepo, lepo vas prosim, da vašim otrokom ne podarjate živih živali za Božička (tudi ne za rojstni dan). Nakup živali (pes, maček, hrček, zajček … ) naj bo skupna družinska odločitev.

Testirajte “na suho” kako bo, ko je treba psa zjutraj v dežju, snegu, mrazu peljat na sprehod. Vstajajte 14 dni vsi skupaj, pojdite ven, za 10 minutk. Popoldan za dlje, na sprehod. Dajte toliko denarja kot bi ga namenili za psa na stran in otroku povejte, da te igrače sedaj ne more dobit, ker pes potrebuje hrano. Odbijte prve pasje stroške od mesečnega priliva – vam bo zneslo čez mesec?

Kjub temu, da je šele Miklavž odnesel pete, vam želim lep Božič s premišljenimi darili.
Imejte radi sebe, vaše najbližje in ravnajte odgovorno.


Vaša Aja in Anja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja