Stara sem bila dve leti, ko je moja mami opazila mojo naklonjenost do živali, še posebno do psov. Bili smo na morju in na plaži so imeli jazbečarja. Bili so Nemci in leta 1980  so že imeli kamero. Gospod me je posnel in mami je rekla, da česa takega še ni videl. Verjetno se mi  še danes smejijo njegovi vnuki. Kuža je po treh dneh bežal pred mano, saj sem tekala za njim (bosa, drugače bosa nisem hodila, še danes ne), ga prijemala za jezik, za ušesa in skušala sedeti na njem. Tega mi seveda niso dovolili. Kot že nekajkrat povedano, mi mamica ni dovolila psa, saj je videla druge mame, kako vozijo psa ven. Želeli so si ga otroci, skrb je pristala na starših.
Tukaj dragi straši apeliram na vas, da NE kupujete psa na ŽELJO otrok. NE! Pes je družinski član in VSI člani si ga morajo 100% želeti. Če tudi starša nista imela kot otroka psa, bo to prvi pes za vse, zato previdno.Šele ko sem bila stara 19 let, imela zaposlitev, redne prihodke in vedela, v kaj se spuščam, sem Bibo, ki smo ji našli, lahko obdržala. Danes obstajajo dnevna varstva, pasji hoteli … Tega včasih ni bilo.

Katera pasma, rodovniški, ne-rodovniški mešanec, posvojitev iz zavetišča. Od nekdaj sem bila bolj ljubitelj mešancev. Prijateljica iz otroških let, s katero danes še prijateljujemo, je imela prva psa v družbi. Mešanec z labradorjem in ovčarjem. Velik črn pes z rjavimi tacami po imenu Lord. Krasen kuža in ker je bila prijateljica športnica, večkrat odsotna, sem ji z največjim veseljem peljala psa na polje. Nemški ovčar, rotwailer, border in kasneje še cane corso in seveda francoski buldog, to so moje najljubše pasme. Vendar srce najbolj gori za posvojene mešance.

https://www.pesmojprijatelj.si/clanek/Pravljica-o-cistokrvnem-psu-brez-rodovnika  – top članek preberite si ga, prosim!


Ne kupujte psov z “bolhe”, čistokrvnega brez rodovnika, kjer na parkirišču plačate 300€ in vam iz škatle potegne ven mladiča.
Ne, prosim ne!


In tudi ne kupujte in ali posvajajte psa v naslednjih primerih:


Ne kupujte psa, ki je vam je zaradi marketinga zlezel pod kožo. Preden ste ga  videli v reklamah na embalaži za serviete itd., sploh niste vedeli,  da ta pasma obstaja. Sedaj so noro popularni, frenčiji, mopsi, itd.
Ne kupujte psa kot statusni simbol!
Ne kupujte psa, ker je to sedaj IN.
Ne kupujte psa, ker ga ima soseda in je zato veliko več zunaj, vi pa se komaj premaknete s kavča in iščete motivacijo.
Ne kupujte psa, če se mu niste pripravljeni 110% posvetiti. Zamenjati čist kavč in “zglancana” tla za dlake na kavču in pasje odtise na ploščicah.
Mesečni strošek od 15-100€, če drugega ne, za hrano (cenovni razpon je odvisen od velikosti pasme) ter seveda koliko kvalitetno hrano smo pripravljeni kupovati. Ter obvezna cepiva 1x letno, ter preventivni pregledi pri veterinarju.
Ne kupujte psa, če nimate dodatnih 200€ za vsaj začetno pasjo šolo! Vsak pes, ne glede na velikost, se mora naučiti socializirati ter osnove lepega vedenja. Da tudi yorki in čivava.
Ne kupujte psa, če ste od doma odsotni več kot 8 ur in nimate nikogar od domačih (sosed ni vedno na voljo), da bi lahko peljal psa vsaj na glavno potrebo.
Ne kupujte psa, če mu dnevno ne morete zagotoviti med uro do tri ure na dan  (spet odvisno od pasme ali mešanca, karakterja psa, ki se pokaže kasneje, da tudi pri 2, 3 letih, pes se spreminja)


Iz mladička zraste pes iz aktivnega, dobrovoljnega psa in se z jesenjo prelevi v seniorja. S svojimi potrebami in zahtevami. Ste pripravljeni na vse to?

Ne kupujte psa, če niste s srcem in glavo prisotni in prisebni.
Ne kupujte psa in ko se vam zazdi, ga obesite drugim članom družine, vi pa greste na dopust ali vas ni doma cele dneve.


In ne kupujte psa za darilo – še posebno ne majhnim otrokom.
Vsaj 10 let naj bo otrok star, s tem, da ima od doma že delovne navade. Da se sklene dogovor, napiše na list papirja “pogodba” s klavzulami dnevnih opravil, za katere je otrok potem sam popolnoma odgovoren.
In NE POSVAJAJTE psa, ker se vam je tako močno zasmilil, da ga želite rešiti. Ostalo pa …

Če je moji mami kaj dobro uspelo, ji je to, da me je na podlagi živalic (začela sem z morskimi prašički, imela muco in potem psa) naučila

Življenjsko lekcijo – BITI ODGOVOREN in če nisi, da imajo DEJANJA tudi POSLEDICE.